Transvetten, (gedeeltelijk) geharde plantaardige vetten

Transvetten (transvetzuren) zijn kunstmatig gefabriceerde vetten die zeer slecht zijn voor onze gezondheid. Transvetten veroorzaken onder andere, obesitas, kanker, dichtslibben van de aderen, geboorte afwijkingen, diabetes, hoog cholesterol, hart en vaatziektes en allergieën bij kinderen. Het duurt ongeveer 100 dagen voordat transvet  is verteerd.

De voedingsindustrie gebruikt (gedeeltelijk) gehard vet omdat voedingsproducten langer houdbaar blijven en lekker smaken.Transvetten worden gemaakt door hydrogenering van vloeibare plantaardige oliën. Tijdens dit proces wordt vloeibare olie smeerbaar. Consumenten zijn jarenlang gewaarschuwd voor de gevaren van verzadigde (dierlijke) vetten. Transvetten zijn echter veel slechter voor de gezondheid!

Het alternatief op transvetten: kokosolie!

Inmiddels gebruik ik een aantal jaar kokosolie omdat dit stabiel blijft onder hoge temperaturen en niet afbreekt in allerlei kankerverwekkende stoffen. Kokosolie is vrij makkelijk te verkrijgen via internet. De natuurwinkel heeft het over het algemeen ook in het assortiment alleen hangt hier vaak een groter prijskaartje aan. Ik bestel mijn eigen kokosolie daarom bij de Vitaminstore.

Tips voor het verminderen van uw transvet consumptie

1. Kies voor vloeibare plantaardige oliën of kies roomboter.
2. Vermijd de consumptie van producten zoals koekjes, taarten, donuts, snacks en fastfood. Ga er vanuit dat ze transvet bevatten.
3. Als je producten met (gedeeltelijk) gehard vet niet kunt vermijden, kies dan een product waar het als één van de laatste ingrediënten wordt vermeld op het etiket.
4. Vermijdt in restaurants gefrituurd voedsel en desserts.

Transvet wordt niet veel op etiketten benoemd maar heeft schuilnamen zoals (gedeeltelijk) gehard(e) olie of vet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *