Waarom is iedereen met koolhydraatarme recepten bezig?

Het lijkt wel alsof Nederland gevangen is door een koorts van koolhydraatarme recepten. Waar je ook kijkt, overal wordt tegemoet gekomen aan deze doelgroep. Bij supermarkten vind je bijvoorbeeld alternatieven voor pizzabodems (in plaats van meel is er bloemkool of courgette gebruikt!) en ook voor wraps geldt hetzelfde.

Is iedereen nu ineens zoveel gezonder aan het doen? In dit artikel geven we uitleg over wat een koolhydraatarm dieet nu precies is en wat er de voordelen van koolhydraatarm eten en drinken kunnen zijn voor jou en je gezondheid.

 

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraatarme recepten passen binnen een koolhydraatarme levenswijze, ook wel een koolhydraatarm dieet genoemd. Binnen een dergelijk dieet wordt gekeken naar de inname van koolhydraten, maar er wordt wel onderscheid gemaakt tussen de zogenaamd GOEDE en SLECHTE koolhydraten.

Vervolgens eten mensen meet GOEDE koolhydraten en gaan ze SLECHTE koolhydraten zoveel mogelijk uit de weg. Daar zijn koolhydraatarme recepten (en koolhydraatarme pizzabodems en wraps) dus weer heel handig voor.

 

Hoe zit het met GOEDE en SLECHTE koolhydraten?

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Hoe zit dat nu precies?

GOEDE koolhydratenGOEDE koolhydraten worden ook wel de “complexe” en “trage” koolhydraten genoemd. Ze zijn van nature aanwezig in voeding en zorgen ervoor dat we energie krijgen. Die energie wordt beetje bij beetje vrijgegeven én verbrandt (waardoor het dus niet wordt omgezet in vet). Deze GOEDE koolhydraten mag je bij een koolhydraatarm dieet gewoon blijven gebruiken.

SLECHTE koolhydraten zijn de “enkelvoudige” en “snelle” koolhydraten. Ze zijn het tegenovergestelde van GOEDE koolhydraten, omdat ze niet van nature in voeding zitten en zijn toegevoegd (voor meer smaak, betere houdbaarheid). Je krijgt wel energie van deze koolhydraten, maar dan in één keer. Dat komt omdat er veel suikers vrijkomen. Grote kans dat je jezelf herkent in die suikerpiek (je wordt drukker, alerter en hebt het idee dat je veel energie gekregen hebt). Dit effect is echter van korte duur, want overtollige suikers worden opgeslagen als vet.SLECHTE koolhydraten

 

Moeilijk

Voor veel mensen is het moeilijk om de balans op te maken tussen producten met GOEDE en SLECHTE koolhydraten. Zij kiezen dan ook veilig voor koolhydraatarme recepten, omdat je dan precies weet wat je wel en niet mag eten. Tot en met de ingrediënten is dan duidelijk vermeld hoeveel je er van mag en hoe je een product dient te bereiden. Vaak tot aan de olie die je mag gebruiken aan toe.

Maar is het echt zo moeilijk om zelf te bepalen welke koolhydraten goed en slecht zijn? Enige hulp kan dit schema je misschien bieden. Hierin wordt duidelijk het onderscheid gemaakt tussen diverse manieren van een koolhydraatarm dieet volgen.

Koolhydraatarm dieet streng gematigd eenvoud

 

Etiketten

Etiketten zijn er vaak niet duidelijk over. Er zijn producten met veel koolhydraten, maar het onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten wordt op die etiketten niet gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar havermout: daarin zitten vreselijk veel koolhydraten. Reden voor volgers van een streng koolhydraatarm dieet om havermout te laten staan. En dat is zonde! Want de meeste koolhydraten in havermout zijn complex en dus GOED. Daarnaast zie je dat er in havermout veel eiwitten aanwezig zijn (en dat is ook een teken dat het om complexe koolhydraten gaat).

Etiketten lezen kan dus ingewikkeld zijn, maar één vuistregel zou je kunnen helpen:

Als het merendeel koolhydraten bestaat uit het stukje “waarvan suikers” kun je het product beter laten staan. Het stukje “waarvan suikers” geeft aan dat er sprake is van enkelvoudige (SLECHTE) koolhydraten.

Bijvoorbeeld: In een pak van het een of ander zitten 78 gram koolhydraten per 100 gram. “Waarvan suikers” is slechts 2 gram. Dat betekent dus dat van die 78 gram 76 gram complexe (GOEDE) koolhydraten zijn en slechts 2 gram enkelvoudig. Dit kun je doen.

Ander voorbeeld: In een pak van het een of ander zitten 56 gram koolhydraten per 100 gram “waarvan 45 gram suikers”. Je raadt het al: dat zijn er teveel. Laten staan dus, want dit product bestaat grotendeels uit enkelvoudige, slechte koolhydraten.

 

Producten

Is het dan niet handig om gewoon te weten welke producten je wel en niet mag eten? Op zich wel, maar dat hangt voor een groot deel ook weer af van hoe streng je een koolhydraatarm dieet volgt. Mensen die een streng koolhydraatarm dieet volgen nemen doorgaans ook geen genoegen met “koolhydraatarme” producten, omdat elke koolhydraat er eentje teveel is. Maar het geven van een dergelijke lijst kan je wel helpen om boodschappen te doen.

Probeer deze producten te vermijden: brood en andere graanproducten (waaronder pasta’s), aardappelen, rijst, banket, koek, snoepgoed, chips, junkfood, kant-en-klare maaltijden, sausjes en dressings uit pak, fles of zak, frisdranken, vruchtensappen en alcohol.

Het zijn producten waarvan bekend is dat er veel suikers aan toegevoegd zijn. Het zijn dan ook vaak wel producten waar je het van kunt verwachten (banket, snoepgoed, junkfood en ga zo maar door), maar helaas ook producten die we al eeuwenlang als gezond beschouwen (brood, aardappel en rijst).

 

Wat mag je dan wel eten?

Grote kans dat we je het idee hebben gegeven dat je helemaal niks mag eten binnen een koolhydraatarm dieet, maar dat valt echt wel mee. Producten met weinig enkelvoudige en vooral complexe koolhydraten of eiwitten zijn helemaal goed.

Probeer dus veel van deze producten te eten en te drinken: groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, vlees, vis, gevogelte, zuivel, ei en water.

Het lijstje is korter dan wat we hiervoor noemden, maar de categorieën zijn zeer uitgebreid. Alternatieven voor brood kun je vinden in ei (omelet), havermout en magere zuivel (zoals yoghurt en kwark). Ook aardappels en pasta zijn makkelijk te vervangen door voortaan niet één maar twee groenten te bereiden. In plaats van aardappels kun je courgette, koolrabi of knolraap makkelijk toevoegen aan elk recept. Ook het uitbreiden van een maaltijd met noten, zaden en peulvruchten is een idee.

 

Is koolhydraatarm een straf?

In de inleiding schreven we dat veel mensen een koolhydraatarm dieet zijn gaan volgen en graag koolhydraatarme recepten bereiden om af te vallen en gezonder te gaan leven. Daaruit is al op te maken dat ze een koolhydraatarm dieet allesbehalve als straf beschouwen. Dat is dan ook wat je veel terug hoort. Koolhydraatarm eten en drinken is lekker, gevarieerd en draagt bij aan veel meer dan het verliezen van gewicht. Mensen voelen zich gezonder, gelukkiger, hebben meer weerstand en zijn vitaler en fitter.

Heb jij nog nooit een koolhydraatarm gerecht bereid? Geef het dan vandaag nog een kans en ontdek wat koolhydraatarm voor jou kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *