Melk goed voor elk?

De gemiddelde Europeaan  gebruikt per jaar per persoon ongeveer 240-250 liter melk .* Is het gebruik van melk wel zo gezond? Iedereen groeit met (moeder)melk op. Het is een geweldig groeimiddel dat baby’s voorziet van de nodige vitaminen, mineralen en groeihormonen. Het zorgt ervoor dat wij als kleine mensen van zes tot acht pond kunnen uitgroeien naar een volwassene met een gewicht tussen de 50 en 90 kilogram.

Is melk wel zo gezond?

Het is maar de vraag of het zo gezond blijft naarmate we groter worden. Sommige organisaties beweren dat er geen gezondere voeding bestaat. Waarom geven vrouwen naar verloop van tijd dan geen melk meer? Gezond leven zonder melk is niet onmogelijk en misschien wel gezonder. In Azië en Afrika ligt het zuivel gebruik op dit moment 4 maal zo laag.* Er zijn mensen met koemelk en lactose allergie. Zij drinken helemaal geen melk en blijven gezond, het is voor hen zelfs gezonder om geen melk te drinken omdat het lichaam hier niet goed op reageert. Daaruit kunnen we constateren dat het drinken van melk op latere leeftijd niet noodzakelijk is.

De samenstelling van koemelk en allergische reacties

We gebruiken koemelk massaal als vervanging voor moedermelk. Koemelk bevat groei hormonen om een jong kalf van 40 naar 450 kilo te brengen binnen een periode van twee jaar. Uiteraard is koemelk volledig afgestemd op het jonge dier en niet op een mens! Koemelk kan de menselijke hormoon huishouding in de war brengen of schadelijk toebrengen. Mensen schijnen allergisch te zijn voor caseïne, een eiwit soort in koemelk.

Moedermelk bevat namelijk meer lactoalbumine dan caseïne. Ik denk dat we niet gemaakt zijn om ons hele leven melk te drinken. Het zou goed kunnen dat wij stoppen met het aanmaken van het enzym dat melksuiker (lactose) verteert als we volwassen zijn geworden. Mogelijk één van de redenen waarom mensen last hebben van een opgeblazen gevoel na het drinken van melk. Dan laten we de rest van de allergische reacties buiten kijf: extra slijmvorming in de longen, keel, neus en bijholten, winderigheid en obstipatie.(verstopping)

Als melk drinken ‘moet’

Drink dan liever geitenmelk dit lijkt qua samenstelling meer op moedermelk. Yoghurt (gestremd melkproduct) is lichter verteerbaar dan gewone melk. Gestremde melkproducten bevatten de natuurlijke bacterie acidophilus die meehelpt als een soort enzym lactose. Deze bacterie helpt daardoor positief mee in de spijsvertering. Meteen aan de slag? Klik hier voor een recept met geitenkaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *